2016年3月12日

飲飲食食在中山


去了親戚在中山的渡假屋過了三天。
佢地早在十年前已經在那裡置業,這次邀請我們上去玩幾天。

我沒有買大陸電話卡,只夠親戚家的 wifi ,原來上唔到 FB and Google ,一般新聞網又行得慢。睇香港的電視節目,包括新聞,就算用機頂盒,含重要性的報導,都會無端端彈出大陸廣告。

雖然親戚們不斷遊說老 dad 買一層玩下,但老 dad 第一時間話他怕悶,不喜歡只是在那裡飲飲食食。


在太子,坐4個小時旅巴上中山。我們住在三鄉。我覺得中山比東莞的生活環境更加好,空氣好,本地人很純樸,很有品質,老實又有禮貌。地方很清潔,地下無垃圾,廁所都乾淨。

我們一到埗,便去飲茶,因為一早已經約左其他親戚。佢地是金山阿婆阿伯,也是很早在中山置業。

晚上,佢地介紹食西餐。食物很不錯,佢地一住半年,所以最識食。


第二天,食完早餐,便請司機去石崎買藥材。(在中山的親戚夾錢請了司機和工人共享)。
中山沒有出產海味,但我和老 dad 買湯料都買得很過癮!

買完野,去了食乳鴿。


回家放抵D shopping ,又走去行 local market,我地十分鍾意。吃了一碗黒芝麻糊加花生湯圓。

又周圍走走,親戚介紹我一間賣出口衣服的商店,自由2,這裡真係可以尋寶架,我買了件名牌羽絨背心,$200。

抖一抖,便去吃晚餐。


第三天,早餐後,親戚帶老 dad 去睇新樓盤,我地當然得個睇字啦。

今日午餐食月婆雞湯瀨粉,很香鷄酒味,還有炆牛腩,再來一杯熱的咸檸七。

在市中心行個幾鐘,又食!澳門豬扒包,一杯咖啡。

食飽飽,我和老 dad 先回港。 so far 我幾鍾意三鄕,其實跟在英國的生活方式都差不多。不過希望下次可以在家自己煮。
出街食得多,真係好濟架!




PS: 大家小心呀, 在這裡很容易被人偷相的。記得在相片加標籤或註明呀!

15 則留言 :

  1. 十幾年前真係好興係內地買樓,依家好似無左哩D廣告

    回覆刪除
  2. 一般黎講, 佢地上唔到 FB & Twitter 架, 唔係點會有翻牆呢回事呢

    回覆刪除
  3. 除非喜歡在內地生活,否則真係唔使特別買間屋

    回覆刪除
  4. 去玩幾日,同去長住,真係好大分別

    回覆刪除
  5. 我哋去兩三天短線玩,食都係中山順德嗰邊架,真係無得頂.

    回覆刪除
  6. 本地人很純樸,很有品質,老實又有禮貌--->這也是我小時候跟大陸親友相處的印象,跟近年遇上的真的差好遠呀! ^^"

    回覆刪除
  7. 中山喺中國十優生活質素城市之一
    三鄉更加好,朋友一家由香港移居此,
    小朋友入讀屋苑幼稚園學費幾百元,用上香港課程,將來可入香港小學,中國已經改變中,唔喺以前咁架喇,無入去睇過,只靠外面望入去中國,唔知嘅。
    家弟在北京住,機頂盒可直看香港節目無刪減,
    相信妳親友選用喺牌子唔同,內地內Wifi已經中央過瀘,無計架...若喺香港中移動 4G pro用戶是可以中港數據互用,即喺免海外收漫遊費用,用4G速
    可以任上漫遊 fb g+ google ,
    我亦喺有使用,好方便。

    回覆刪除
  8. 中山美食多蘿蘿,玩3日真係唔係幾夠時間食嘢架!
    仲有物價比香港平,所以我次次返大陸都會買好多嘢返嚟架!

    回覆刪除
  9. 旅行還旅行,如果長住連上網都咁多限制真係無可能習慣。

    回覆刪除
  10. 我爸爸同媽咪講啲醫療好唔掂,所以都係唔好喎,哈哈哈!

    回覆刪除
  11. 中山石岐乳鴿,真係好好味

    回覆刪除