2016年8月2日

午餐


公司附近開了一間餐廳,同事試過後大推。剛剛有朋友來這兒上堂,我就即刻約佢去試試新餐廳啦。


新店服務,食物,當然好啦。 

因為他們只是提供午餐下午茶給附近寫字樓,所以,他們的主菜是超簡單。 兩味魚,一味是燒,一味是燴。 另外有燒雞,和一味素。其他是沙律和三文治。橙汁是即場榨的啊。


上面紅扁豆鱸魚,滑到不得了。下面是我的牛油香草燒三文魚,都係好滑架。店員提議點一碟地中海沙律,點知,食哂咁多就太飽了。



第二天,友人要再來食過,嘩,佢真係好鍾意食喎。今次大家都點了燴鱸魚,友人還問廚師點樣煮呢。 
可惜我最近公事繁忙,食得比較趕,沒有好好享受呢。



PS: 大家小心呀, 在這裡很容易被人偷相的。記得在相片加標籤或註明呀。

24 則留言 :

  1. 忙還忙,lunch都唔好食太急呢,要保重啊!:)

    鱸魚(chilean sea bass)係賣飛佛,如果間餐廳咁近我,我實成日去啫!

    回覆刪除
    回覆
    1. 最近忙審計署的事,所以食 lunch都要快。遲D會好好享受喇。

      刪除
  2. 賣相真係好吸引,真係值得推介

    回覆刪除
  3. 都幾大堆頭, D魚肉又夠厚, 咁好食下次可以帶老dad嚟試下!

    回覆刪除
    回覆
    1. 見到鱸魚厚係因為佢地把一片魚肉疊起咋,老DAD出街食唔食魚架,因為佢在屋企都餐餐食。

      刪除
  4. 這種鱸魚在這裡有時啲餐廳當雪魚㗎,好味

    回覆刪除
    回覆
    1. Yeah, and the price difference is huge, but that doesn't stop some small restaurants use it as replacement. (I sure hope they adjust the price too)

      刪除
  5. 公事冇繁忙,就好好享受吓呢。

    回覆刪除
  6. 鱸魚好正, 碟沙律又真係好大份量呢.

    回覆刪除
  7. 其實我都寧願係咁,餐廳唔使太多選擇,但係真係要專注煮好幾樣嘢

    回覆刪除
    回覆
    1. 我鍾意多選擇架,雖然我食來食去都會係果幾樣。不過如果佢地繼續咁少選擇,會做唔住架。

      刪除
  8. 菜式選擇不多也沒關係,最緊要煮得好食

    回覆刪除