2017年2月28日

買魚 @ 28/2/2017


今朝約左同是在英國回港的谷友見面食早餐,大家第一次見,又可以傾兩個鐘,講下呢幾十年在外面的生活囉。 之後一齊去買送,呢位谷友好熟魚類的,我地行左一個圈就買了一份海魚仔,名字我已經忘記了。 


佢仲驚我唔識處理,還是給我 message。

今晚,慢慢火煎,條條原整無缺,呢隻生鐵鑊在我家已經有幾十年歷史,係我阿嫲留低架。


下午茶就約左中學同學食雲吞麵,星級麵OK呀,不過D星級雲吞就差到不得了,我想問廚房佢識唔識煮架!



PS:大家小心呀!這裡很容易被人偷相架。最好在相片加入標籤或說明呀!

14 則留言 :

  1. 哩種魚煎香好好食,家人會食埋個頭

    回覆刪除
  2. 碟煎魚好有住家飯feel呀,家人一定食到lam lam脷啫!

    回覆刪除
  3. 呢間靠得住有五間分店,我在門口睇過餐牌都過門不入。

    回覆刪除
  4. 我每次回香港都好希望有空去行大埔街市 <3

    回覆刪除
  5. 以前真係似阿爺廚房咁, 一煲一鑊就攪掂, 邊有而家咁多工具

    回覆刪除
  6. 這條魚好似叫WHITEBAIT, 又平,作小食一流.

    回覆刪除
  7. 其實摘咗星都幾麻煩,人人對佢期望高咗,但係其實個出品又未必真係咁出眾

    回覆刪除
  8. 現在正宗的梘水彈牙靚麵好難找到了!

    回覆刪除
  9. 第一次見面~傾咗咁耐實傾得好開心呢~!

    回覆刪除
  10. 呢隻魚我由細食到大, 如果係新鮮我地會用咸酸菜蒸, 好肥好多黃油架~

    回覆刪除