2018年2月20日

喜事


印度籍友人就來結婚,食晏時間要我陪佢去買點婚禮用的東西。



買金器,買布,又買手飾。



佢哋由相睇,拍拖,求婚,安排婚禮,請飲,前後都唔洗3個月,快靚正!
而且佢哋有自己教條,要由教主證婚先叫合法婚姻。
佢哋仍然保留了傳統的 ''嫁妝制度'',即女家要包辦整個婚禮,要送嫁妝給男家,要錢,又要送傢俬電器。



PS:大家小心呀!這裡很容易被人偷相架。最好在相片加入標籤或說明呀!




15 則留言 :

  1. 係arranged marriage? 其實有時我都覺得幾得意,朋友、同事、客都有係咁樣結婚,但諗返轉頭,我認識嘅都算係恩愛(定咁橋?),我見佢地都係用崇拜嘅眼神望住老公。

    回覆刪除
    回覆
    1. 都唔算,佢哋兩個都識,只是要媒人安排相睇,相親。新時代,舊規舉囉。

      刪除
  2. 印度人一定唔想生女.嫁出去要好多錢.

    回覆刪除
  3. 一處鄉村一處例,只要嫁得如意郎君,恭喜,恭喜你朋友新婚幸福快樂!

    回覆刪除
  4. 真係唔到我哋唔信,這裡好多印度種族專業人士(lawyers and Doctors) 都係用相睇來安排婚姻,服!

    回覆刪除
  5. 相睇完如果唔啱胃口可唔可以say no?

    回覆刪除
    回覆
    1. 傳統係男方要搵媒人送個proposal 去女家先,當然女主角無決定權。但新時代,呢對新人都已經識,程序上都係要經過媒人提親,相睇。我知有家人都會 ''彈'' proposal架。

      刪除
  6. 前排我地都去左飲印度朋友結婚周年紀念, 佢地啲習俗都幾得意

    回覆刪除
  7. 印度人嫁女駛好多錢~中國人嫁女就有錢收~哈~

    回覆刪除