2018年4月10日

紅線 ?


因為英國三月仍有落雪,所以到依家都很冷,有時最高氣溫只有 13/14 度,又有雨。


受天氣影響,今年的櫻花開得很少,疏疏落落。特別我住個區,前兩年打風吹掉了幾棵樹,新種的又好奀。




希望遲D暖返少少會有更多。


在很多不同 媒體見到倫敦的櫻花樹,綁了條紅繩,上網又查唔到,唔知係咪有特別意思?





PS:大家小心呀!這裡很容易被人偷相架。最好在相片加入標籤或說明呀!



20 則留言 :

  1. 今年真係凍咗好耐,我地琴晚落咗陣雪,上星期仲因為強風吹倒好多街燈、電欖,仲有啲家庭搞到停電,真慘!

    回覆刪除
    回覆
    1. 我哋的天氣都係咁呀,只係日光長D,今日只有 10 度,凍到C呀

      刪除
  2. 我呢度街邊嘅櫻花仲未開。

    回覆刪除
    回覆
    1. 我哋一DD啦,有D開左,有D未開,所以睇到好似疏疏落落。

      刪除
  3. 我呢度四月頭都仲落雪,都唔知點解個冬天唔願走

    回覆刪除
  4. 反而日本櫻花就提早左開。

    回覆刪除
  5. 最終知唔知條紅繩有咩意思呢?

    回覆刪除
  6. 我果日系St.James Park都見到櫻花樹掛紅繩,我冧都系祝福既意思。

    回覆刪除
  7. 天氣真係好反常呢~
    英國好似凍既時間好長咁~?

    回覆刪除