2019年7月3日

年檢


上星期,攞左假做身體年檢。年紀大機器壞,眼耳口鼻,五臟六腑都要多關注。

今日家庭醫生打電話來,嚇了一跳。我以為大件事,原來無事。 不過仲有一個婦科報告未有。希望都過關啦。

我和老DAD剛剛去年尾轉左診所,so far 我對佢哋的服務都滿意,但就無夜診(黃昏),我覺得唔方便囉。






PS:大家小心呀!這裡很容易被人偷相架。最好在相片加入標籤或說明呀!



20 則留言 :

  1. 睇到“家庭醫生打電話來”我都嚇一跳,好在好在!

    曾經我朋友收到護士嘅電話,劈頭第一句就係“xx,你啲血有事呀”,嚇到佢即刻隊個電話比阿媽聽,結果有事嘅意思係有位護士唔小心打爛咗筒血,要朋友再去診所抽血。^^”

    回覆刪除
    回覆
    1. 如果真係有事都唔會在電話直接講。通常會叫病人返診所慢慢傾,或者呃病人話,有D野驗得唔清楚,再驗過。

      刪除
    2. 我個醫生就算人無事,都唔會係電話講,只會打電話提要返去聽報告

      刪除
  2. 係咪特登請日假去check?

    回覆刪除
  3. 年紀大咗,真係需要年檢,有咩事都可以早啲知,仲要如果發現身體有問題,一定要盡快去求醫,唔好諱疾忌醫

    回覆刪除
  4. 香港通常有事先打來,收到電話真係會嚇一驚,好在冇事。

    回覆刪除
    回覆
    1. 今次是轉左醫生/診所,第一次接到醫生電話,都有D驚架。舊的,通常我要追幾次先知報告。

      刪除
  5. 俾我都會嚇親呀
    我呢度好多醫生都唔會收新病人, 搵醫生睇都好難架

    回覆刪除
    回覆
    1. 英國都好難,我新醫生有幾間診所,所以空間比較大。

      刪除
  6. 我每2年做一次~每次做時都有D驚死架~!

    回覆刪除
  7. 我呢邊極少診所有夜診的。

    回覆刪除
    回覆
    1. 我附近有架,不過我想揀個好醫生,診所有一條龍服務,器材先進,在江湖有地位的醫生,所以有以上條件,就唔會有咁方便的時間。

      刪除