2021年6月17日

過萬



英國武肺確診持續升高,今日過萬呀!!!!!! 

自從發現有印度變種病毒開始,確診者每日都向上升,由一千幾,三兩千,六七升,到今日過萬,睇到心都寒。  

雖然入院人數和死亡人者相對地很低,不過都令到人心惶惶啦,我講我啫,其他人可能當無事。

網上圖片




PS:大家小心呀!這裡很容易被人偷相架。最好在相片加入標籤或說明呀!


25 則留言 :

  1. 我地都一直留意住英國確診數字再度上升情況,因為都會諗加拿大會唔會遲下又係咁,其實真係好無奈,城又封過,針又打咗,唉,簡直無語問蒼天!

    回覆刪除
    回覆
    1. 我哋應該會與武肺共存啦,呢隻病毒咁勁,真係唔知曲 or 直?

      刪除
  2. 呢度都少人講左數字啦

    回覆刪除
  3. 情況係有啲唔同,一來印度變種傳染力高,但另一方面,因為打咗疫苗嘅人數多,即使仍然感染咗印度變種,係就係令確趁數未變高,但可能大部份都係無病徵或只係好似患感冒咁,始終大批人口打咗疫苗個分別會非常大。你睇台灣,都係印度變種多,雖然確趁數量依家都係一日二三百,但死亡率高,琴日就死21個,就係因為佢地無疫苗打。武肺遲早都會變感冒一樣,每季好多人感染,但因為疫苗令人有抵抗力,慢慢就會同變成同每年流感一樣殺咁上下多人。每年嘅流感種類都有啲唔一樣,有啲傳染力大啲,另一啲殺傷力大啲咁囉。

    回覆刪除
    回覆
    1. 舊年疫症一開始,英國首相都話我哋會與武肺共存啦,就似傷風感冒。只係當時D人唔信,話佢hea 啫。 我post 都寫左,確診係日日升高,印度變種係傳得快,唔係無殺傷力,而係依家醫護對武肺有認識,對策唔同左。 確診者有已經打左兩支預防疫苗,不過打左邊隻我就無資料。 overall, 英國這裡的人對預防武肺都很放鬆,唯有自己做好自己。

      刪除
  4. 奧地利都發現印度變種病毒。但係政府噚日照宣佈放寬防疫措施。

    回覆刪除
    回覆
    1. 我哋係,政府唔放鬆,但自己放鬆哂,街外很熱鬧架。

      刪除
  5. 我系由3千幾開始又留意返到D數字, 無錯過左萬一. 但死亡數字咁底, 我冧系好多人打左疫苗關係, 所以我就吾系咁驚, 同埋我冧大部份人都等左咁耐, 佢地會認為系風土病嗱.

    回覆刪除
    回覆
    1. 印度變種係傳得快,唔係無殺傷力,而係依家醫護對武肺有認識,對策唔同左。 確診者有已經打左兩支預防疫苗,不過打左邊隻我就無資料

      刪除
  6. 這個病毒真可惡,沒完沒了。

    回覆刪除
  7. 呢度啲鬼佬個個講笑,話係花粉症,但剛去超市見到多了人戴手套。

    回覆刪除
  8. 你們都要小心中招呀!🙏

    回覆刪除
  9. 沒完沒了.... 又過萬 V__V 你自己都要小心啊~

    回覆刪除
  10. 我覺得係冇得搞....又變種...點會醫得掂~!

    回覆刪除
  11. 英國日日升緊?
    我可能好耐無睇新聞..我仲以為跌左...
    你出門要小心呀!

    回覆刪除