2021年10月21日

食幾個鐘


阿E 唔鍾意打邊爐,佢話食幾個鐘,浪費時間。 

我明架,佢哋做飲食業,時間就係金錢。一餐飯食幾個鐘,不如搵多幾個鐘頭錢好過啦。 

有日,佢見有個親戚在家打邊爐,post 上 FB, 食得熱熱鬧鬧,佢咪學人打邊爐囉。 




PS:大家小心呀!這裡很容易被人偷相架。最好在相片加入標籤或說明呀!




16 則留言 :

  1. 男女大不同?!我大哥退休前都係做餐館,平時最愛打邊爐,仲要係一件一件食物慢慢淥,最唔like我同大嫂成碟食物車入個煲到。XD

    回覆刪除
    回覆
    1. 搭咀
      我有相似經驗, 一友人佢打邊爐時, 唔知係邊攞出包一丁, 然後仲要成包味粉一下倒入個湯, 之前仲問都唔問其他人

      刪除
    2. 阿E咪同你大嫂一樣囉。將全部野一次烚,總之就係一鑊熟,完全唔enjoy。

      刪除
    3. 講開出前一丁,有冇聽過七寶一丁呀,google佢個樣黎睇時,笑到我同主子癲咗!

      刪除
  2. 我鐘意打邊爐..... 香港今日涼左好凍, 岩晒打邊爐 >__<

    回覆刪除
  3. 最後打完邊爐妳亞姨有無話幾好吾錯? 我家2位老細好鐘意打邊爐架!

    回覆刪除
  4. 我家都喜歡打邊爐,以前一到週末就打。依家得兩丁友,好少打。

    回覆刪除
  5. 我都好似你亞姨,唔多鍾意打邊爐,怕食得耐。

    回覆刪除
  6. 反而同朋友食飯就多打邊邉~吹水可以吹耐d~!

    回覆刪除